Ska det vara så svårt att bete sig som folk?

Det är ingen nyhet att vissa sporter tar fram det sämsta i oss. Som till exempel fotboll och i vissa fall ishockey. Jag såg en träffande bild i DN för ett tag sedan som ritats efter att fans slängt frukt på Djurgårdsspelarna – för att de är ”djur” antar jag. Idioter. Hur som helst, bilden visade en apa med ett päron i handen på väg ut genom dörren och sonen i familjen undrar vart pappa är på väg. Han ska på fotboll. Och då lämnar man alla mänskliga drag därhemma och blir den inre apan istället, som inte har några hämningar och bara kan bröla och kasta mat.

Det har ju gått så långt att folk dör för att de gått på match och hållit på ”fel” lag och motståndarfans bestämt sig för att lära personen en läxa, som i Helsingborg för inte så länge sedan. Det är helt sjukt!

Och hur kan det här få fortgå? Om lagen och sporten verkligen ville få bukt med det här enormt stora problemet som speglar hur samhället förråas och förfulas så skulle man ta i med hårdhandskarna men istället säger man att det bara är vissa som beter sig såhär och vi ska väl inte förstöra för de andra? Kanske kommer lagen att få spela utan publik framöver, om inte fansen skärper sig.

Men varför är det bara vissa sporter som drabbas av det här? Varför inte tennis, cricket eller golf? Eller simning? Det blir skrattretande när man tänker på det. Så varför just fotboll och hockey? Kan storleken på sporten vara en av förklaringarna? Och varför vill ingen på riktigt försöka ta tag i det?

Jag var i New York för ett par år sen och såg en basebollmatch på Yankee Stadium i the Bronx – en rätt så ruff stadsdel. Men maken till god stämning på arenan! Det fanns inga uppdelningar av de olika lagens fans, utan alla satt som huller om buller, och inga hejaklackar med supportrar som bränner bengaliska eldar så att matchen måste avbrytas. Alla var vänner oavsett vilket lag man höll på. Det var också en riktig familjefest med många pauser där det hände roliga saker – bland annat fick barn komma ner till pitchen och testa att kasta till spelarna.

På vägen hem i tunnelbanan hörde jag hur supportrar för det förlorande laget gratulerade vinnarsupportrarna. Det skulle väl aldrig hända efter ett derby mellan till exempel AIK och Bajen? Skulle inte tro det.

Jag önskar att den traditionen kunde komma till Sverige också. Att sporten inte ska behöva ha en massa obehagliga skuggsidor. Att jag ska kunna ta med mina barn på hockey utan att behöva förklara varför killarna (det är alltid killarna) står och skriker fula ord till varandra och beter sig illa mot domare och spelarna i motståndarlaget.
Att det viktigaste borde vara att man kan få uppleva sport på nära håll och heja på sitt lag, utan att behöva oroa sig för konsekvenserna. Det är så otroligt sorgligt att det idag verkar vara en omöjlighet.

One thought on “Ska det vara så svårt att bete sig som folk?

  1. Jag håller verkligen med!!! jag förstår inte hur människor kan vara så dumma i huvudet att de måste bråkas för idrotts skull. Men det är väl inte idrotten kanske i sig, utan att den bara används som svepskäl för att små pojkar ska få puckla på varandra. Hemskt är det iaf. Tack för bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *