Röda Armén kommer

brynäsJag är inte bara en inredningsintresserad mamma som bor i Gävle, jag är hockeyfanatiker också! Jag går på alla Brynäs matcher som jag kan, men det har blivit väldigt mycket svårare nu när vi har två barn. Det blir oftare så att jag istället ser det på tv nu för tiden. Men även om jag faktiskt ser mycket mer av det som händer på isen under en match jag sett på tv så är det något som fattas. Det ska lukta på ett speciellt sätt. Kall svett och gamla benskydd tror jag det är! Och jag vill kunna köpa mig en varmkorv i pausen.

Men man kan ju inte få allt, så jag får hålla tillgodo med hockey i rutan tills ungarna är tillräckligt stora och vill följa med till Gavlerinken och titta.

Minns ni förresten kampanjen Spola Kröken? Det stod alltid så längs rinken när jag var liten och det brukade även stå på sidan på spolmaskinerna. Jag trodde alltid att det var en uppmaning och påminnelse till föraren av spolmaskinen att inte glömma bort att spola även i hörnen på rinken. Inte förrän i vuxen ålder fattade jag att det var en kampanj för att få folk – främst män då, eftersom det var mest män i sportpubliken – att dricka mindre. Alltså spola kröken. Vi i Gävle kallade det för att dricka sprit, inte Kröka som man sa i Stockholm.

Jag såg en dokumentär på tv för inte så länge sen om det sovjetiska hockeyundret på 80-talet. Hur superfemman Larionov, Krutov, Fetisov, Makarov och Tretjak gjorde mos av allt motstånd. Och hur de drillades som en armé av sin tränare Tichonov. Han var stenhård mot dem och kunde skälla ut dem efter noter om de inte gjorde som de blev tillsagda. Ingen av spelarna gillade så klart Tichonov men det var inte mycket att göra, Sovjets ledare hade beställt det Bästa Hockeylaget genom tiderna och det var just vad man skulle ha. Några av spelarna försökte fly till USA och NHL men blev stoppade i tullen eller hemskickade med svansen mellan benen.

Det var en del av Sovjets plan – att ha det bästa hockeylaget för att visa socialismens styrka. Laget var verkligen representanter för sitt hemland! Och de hette till och med den Röda Armén. Det här utspelade sig mitt under Kalla Kriget och sport var oerhört politiskt och viktigt för både USA och Sovjetunionen. Det var Kommunism mot Kapitalism och inte bara ishockey som tävlade på isen.

Superfemman splittrades till sist. Några fick till sist komma iväg och spela i NHL och utveckla hockeyspelet där, andra åkte hem till Sovjet igen. ”Slava” Fetisov var faktiskt Idrottsminister i Ryssland under ett par år. Men en period under 80-talet så var den Röda Armén helt oslagbar på isen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *