Kök gjorda för att levas i

Fram till för inte så länge sen skulle det kök vi installerade i våra hem vara som Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts roliga och träffande show – Ljust och fräscht. Vitt och svart och inga krusiduller alls. Verkligen high-tech och futuristiskt. Det var handtagslösa skåpsluckor, teppanyaki-hällar, inbyggda espressomaskiner och gud vet vad. Men det var också kök som inte alltid passade ihop med livet som en familj. En familj som spiller och kladdar, som lagar mycket mat hemma och som inte alltid har tid att plocka undan efter sig med en gång.

Därför är jag så själaglad över den nya trenden som kommer nu: kök som faktiskt är gjorda för att leva i. Bort med spegelblanka ytor som inte tål små fingeravtryck. Bort med smarta kylskåp som vet när du stiger upp om morgnarna och pressar din juice åt dig. Nu ska det vara varma färger och det ska vara mysigt, murrigt och rustikt. Rejäla köksbord som tål att användas som skärbräda. Här kan verkligen en livs levande familj trivas.

köksbord

Och varför leva i en påhittad och metallisk framtid istället för att leva i nuet med sin högljudda och stökiga familj?

Det här går så klart hand i hand med gör-det-själv-trenden. Stånkar man sin egen korv och bakar sitt eget bröd måste det kunna bli fläckigt i köket utan att hela upplevelsen av det perfekta köket går i kras. Vi går mer och mer mot de naturliga hemmavärdena. Ett kök är till för att mötas i över en god gryta som stått och puttrat hela dagen. Det är viktigare än förr att umgås i riktiga livet ansikte mot ansikte och inte via någon avståndsskapande skärm.

Jag hade redan börjat känna mig mätt på alla sociala medier som användes i utbyte mot riktigt umgänge och välkomnar den här trenden med öppna armar. Som tur är hakade vi aldrig på Ljust och Fräscht-vågen när den sköljde över Sverige. Vi valde mer neutrala färger och lösningar när vi gjorde om vårt kök. Det enda vi kan behöva göra nu är att måla om luckorna i en dovare färg. Vi är överens om att det ska vara handmålade luckor och även att penseldragen mer än gärna får synas eftersom det vittnar om att det ligger en mänsklig närvaro bakom. Jag tror på någon sorts blågröngrå nyans som väcker känslor av sekelskifte och sommarstuga.

Modet i köket går som alla andra trender i vågor, och vissa vågor passar oss bättre än andra. Jag är i alla fall väldigt glad att vi går mot en mänskligare och mer familjär känsla i våra hus hjärtan. De kök som fram tills nyss var så moderna var riktade till ensamhushåll där det egentligen inte skulle lagas så särskilt mycket mat. Det var bara en statussymbol bland många andra. Den bakåtblickande trenden är även tydlig i annan inredning – fler och fler har äldre stereoapparater med riktiga vinylspelare istället för att bara en futuristisk iPod-docka.

Kanske kommer vi att byta åsikt en vacker dag och längta efter rena vita ytor, men fram till dess kommer jag att njuta hemskt mycket av det varma välkomnande kök vi har i vårt hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *